email us

Surfers Paradise - Australia 2004blum house

This house is constructed on the foundations of a partially demolished low set brick veneer house and swimming pool.

A double storey wing on the south contains bedrooms, bathrooms, services and a garage. The large living spaces on the north are covered by a lightweight parabolic steel roof canopy, supported by 8 tapered columns, which gather to 4 points on the existing footings of the old house.

Glazing and outdoor living spaces overlooking the western river views are protected by deep overhangs and adjustable solid and perforated aluminium louvers which also provide privacy screening.

The kitchen and living areas connect to the outdoor room on the northwest through large glass doors that slide on extending steel rails to open up the entire width of the spaces to the pool and views. Translucent acrylic clad doors between the kitchen and music room also slide on similar extending external rails to allow flexibility of the spaces.

Polished concrete stepping stones lead across the stainless steel free form pond in the lushly planted entrance courtyard. The translucent pivoting front door, which also contains internal lighting, is elliptical in plan and closes against the frameless glass entrance wall without jambs.

The upper level bathrooms open onto northern courtyards that make outdoor showering possible most of the year. Richly grained marble claddings and carved stone basins contrast with the natural concrete wall finishes.

Materials throughout are simple and low maintenance with polished timber and concrete floors to all living areas. Clear finished compressed cement wall sheeting with expressed fixings is used externally and internally.